Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Fish and chips και μπακαλιάρος σκορδαλιά: ένα γαστροσοφιστικό αλισβερίσι...



Έχει ξαναειπωθεί.

Το βασικό συστατικό του μεγαλείου είναι η απλότητα.
Εκεί είναι που συναντιούνται τα αριστουργηματικά και διαχρονικά πιάτα όλων των εθνοτικών κουζινών και συνταγολογιών.
Σε αυτό το σημείο επαφής όλα αυτά τα πιάτα είναι που μοιάζουν τρομακτικά μεταξύ τους.

Σήμα κατατεθέν της βρετανικής κουζίνας είναι το fish and chips, ψάρι σε κουρκούτι με τραγανές τηγανητές πατάτες δηλαδή και είναι κατά κάποιο τρόπο το εθνικό τους πιάτο, σερβίρεται σε παμπ και μπυραρίες αλλά και στα 'καλά' και ακριβά εστιατόρια.
Το δικό μας πιάτο που σερβίρεται σε ημέρα επετειακή είναι ο βακαλάος (μπακαλιάρος) με σκορδαλιά.

Επί της ουσίας ψάρι με πατάτα ή πρωτείνη με άμυλο για να το πούμε διατροφικά και θα παρατηρήσουμε πως και στις δύο περιπτώσεις το ψάρι τηγανίζεται σε κουρκούτι, ενώ για την πατάτα στην μια περίπτωση βράζεται και αλέθεται με σκόρδο στην άλλη τηγανίζεται σε δύο δόσεις, μια για να ψηθει μέχρι μέσα και μια για να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή.

Λοιπόν πάμε να συνδυάσουμε και να ενώσουμε το πάζλ...


H βασικότερη mise en place για αυτή την συνταγή είναι να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μπύρες στην κατάψυξη.

Για ένα κιλό μπακαλιάρο ή κάποιο άλλο ψάρι που μας αρέσει τηγανητό θα χρειαστούμε ένα κουρκούτι που θα γίνει συνδυάζοντας 2 μεγάλα ποτήρια μπύρα και προσθέτοντας χτυπώντας συνεχώς αυτοδιογκούμενο αλέυρι ( που φουσκώνει μόνο του) περίπου τόσο όσο η μπύρα ή και λίγο παραπάνω.
Ούτε αυγά ούτε μαγιά ούτε τίποτα. Το αλεύρι κάνει την δουλειά του.

Φτιάχνουμε μια σκορδαλιά όπως εδώ ή όπως αλλιώς θέλουμε προσθετοντας μαιντανό ή άνηθο και βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη ( που είναι ήδη γεμάτη με μπύρες) για να κρυώσει και να σφίξει καλά και το περνάμε από φρυγανιά ή από σουσάμι και τηγανίζουμε όχι πολύ, ίσα-ίσα να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε με το ψάρι και έτσι έχουμε ένα fish and fried garlic sauce, ένα ψάρι με τηγανητή σκορδαλιά δηλαδή!!!!

Άν πάλι δεν θέλουμε βρε αδερφέ να μπούμε σε όλες αυτές τις διαδικασίες μπορούμε να ψήσουμε μερικές σκελίδες σκόρδου και να τις βάλουμε στο μούλτι μαζί με υλικά για λαδολέμονο, να τηγανίσουμε τις πατάτες και να τις περιχύσουμε με το σκορδάτο μείγμα.

Όπως και να' χει οι παγωμένες μπύρες θα χρειαστούν!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...