Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Pot-au-feu και βραστό μοσχάρι...


Έχει ξαναειπωθεί εδώ και εδώ, πως το βασικότερο στοιχείο του μεγαλείου και ειδικότερα της μεγαλειώδους κουζίνας είναι η απλότητα, αλλά σε αυτό το ιστολόγιο δεν θα κουραστούμε να το λέμε συνέχεια και στην κάθε ευκαιρία.

Στην απλότητα συναντιούνται -σε βαθμό που φαντάζει συνωμοσία- όλα τα κλασσικά πιάτα.
Pot-au-feu λένε οι Γάλλοι, μοσχαράκι βραστό απαντάμε εμείς...

Λοιπον, τα πράγματα είναι απλά, απλούστατα...

Για 1 κιλό μοσχάρι θα χρειαστούμε 4 μεσαίες πατάτες, 2 κολοκύθια, 2 καρότα, 2 κρεμμύδια, 4 κόκκους μπαχάρι, 3 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι άσπρο.
Η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει απο πολύ κόσμο πως πρώτα πλένει το κρέας που προορίζεται για το βραστό...
Εδώ θα κλέψουμε μια πατέντα των Γάλλων, το μπλανσάρισμα, δηλαδή θα προβράσουμε 5 λεπτά το κρέας, ουτως ώστε να φύγει το αίμα και οι τυχόν ακαθαρσίες, έτσι το πλύσιμο καθίσταται πλεόν περιττό.
Αφού πάρει την πρώτη βράση, στραγγίζουμε αδειάζουμε το νερό της κατσαρόλας και την πλένουμε.
Ο κίνδυνος να θολώσει ο ζωμός ή να υπάρχει οσμή αίματος έχει πλεόν εκμηδενιστεί.

Επαναφέρουμε το κρέας στο σκέυος και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, προσθέτουμε νερό και τα λαχανικά κομμένα σε μπουκιές και το κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες και βράζουμε όλα μαζί μέχρι που η θερμοκρασία και ο χρόνος θα έχουν επιτελέσει το θαύμα τους και θα έχουν μετατρέψει τα υλικά σε φαγάκι.
Μπόλικο ψωμάκι, τίποτα άλλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...